A-z - Animals

Wisla

Ez a bejegyzés partnereinkre mutató kapcsolt linkeket tartalmazhat, mint például a Chewy, az Amazon stb. Ezek a vásárlások elősegítik az AZ Animals küldetését a világ fajainak oktatásában.

A vizsla az orrával a zsákmányra mutat. Ezért magyar mutatónak is nevezik.

A vizsla stílusos vadászkutya, kiváló nyomkövető és talán Magyarország leghíresebb exportkutyája. Vizsla története az i.sz. 800-as évekre nyúlik vissza, amikor a magyaroknak nevezett nomád nép érkezett Európába és megalapította az első magyar államot. Behoztak egy sportos piros kutyát, ami egy modern vizslára emlékeztet. Ezeket a kutyákat évszázadokon keresztül továbbfejlesztették és tenyésztették kiváló fizikai formájuk miatt, így vadászhattak Magyarország zord mezőiben, erdeiben, sőt vizein is.

Tekintse meg az összes szakértő termékértékelésünket.

Az Osztrák-Magyar Birodalom felbomlása 1919-ben, majd a második világháború évtizedekkel későbbi felfordulása azonban csaknem a kihalás szélére sodorta a fajtát. A kutya megmentésére irányuló nemzetközi erőfeszítés figyelemre méltó sikernek bizonyult. Ezt a kutyát az American Kennel Club folyamatosan a 30. vagy 31. legnépszerűbb fajtának tartja.

A modern vizslát karcsú, de izmos test, hosszú, erőteljes farok, lelógó fülek és rövid, sima, bozontos aranyrozsda színű szőrzet jellemzi. Ezt a kutyát nem szabad összetéveszteni a drótszőrű vizslával, amely egy másik fajta, amely szorosan rokon, de hasonló. Bár a Vizsla eredeti célja az apróvadak, például rókák, nyulak és baromfi nyomon követése volt, mára hűséges társ és barát lett az otthonban. Terápiás asszisztensként, sportolóként és rendőrkutyaként is kiváló.

Vizsla vs. Weimaraner

Hasonló mérete és szőrsűrűsége miatt a vizslát gyakran összetévesztik a weimari kutyafajtával (német vadászkutya). A fő különbség az, hogy a Weimaranernek szürke kabátja és szürke vagy kékesszürke szeme van, így a "szürke szellem" becenevet kapta.Vizsla-1

© AZ-Animals.com

3 előnye és hátránya a vizsla birtoklásának!

Egészségére! hiányosság!
Nagyon kedves: Vizsla remek társ az egész családnak. Magas mentális és fizikai igények: A tulajdonosoknak sok időt kell tölteniük a fajta elfoglaltságával.
Kiválóan nevelhető: Ez a fajta rendkívül jól reagál a képzés világos és következetes megközelítésére. Erős zsákmányhajtás: Ez a fajta hajlamos lehet kis állatok üldözésére.
Sokoldalú: Ez a fajta kiváló a vadászatban, a gyógyításban, a rendőri munkában, a testmozgásban és a sportolásban, valamint az alapvető társasági életben. Nagyon érzékeny: Az önbizalom nem veleszületett ebben a fajtában. Idővel fel kell épülnie.
Nyugodt viselkedésüknek köszönhetően a vizslák nagyszerű terápiás kutyák.

© shymar27/Shutterstock.com

Egészség és kikapcsolódás Vizslában

Tekintse meg az összes szakértő termékértékelésünket.

mérete és súlya

A vizsla közepes méretű kutya, vékony és erős testalkatú, vállánál körülbelül két láb magas. Sajnos a fajtaszabvány nem engedi meg a kisebb mini vizslát, ha a méret nem felel meg neked. Az egyetlen módja annak, hogy a fajta miniatűr változatát vegyes fajta kutyával szerezzük be. A vizsla sokféle miniatűr kutyával keverhető, beleértve a beagle-t és az uszkárt is. Ezek a vegyes fajtájú kutyák számos egyedi fizikai és viselkedési kombinációt képesek létrehozni.

Read more  What a baby elephant is called and 9 more amazing facts!
Magasság (férfi): 22-24 hüvelyk
Magasság (nő): 21-23 hüvelyk
Súly (férfi): 55-60 font
Súly (nő): 44-55 font

A vizsga típusa

Vizsla az asztalon fekszik
A Vislák két típusát ismerik el hivatalosan különböző fajtaként.

©Ivanova N/Shutterstock.com

Míg a vizslának négy különböző szőrváltozatban – a drótszőrű, a rövidszőrű sima, a hosszú szőrű drót és a hosszú szőrű vezeték nélküli – létezik, hivatalosan csak két típust ismernek el külön fajtaként, a magyar rövidszőrű vizslát és a magyar drótszőrű vizslát. A hosszú szőrű változatot nem azonosították, mert recesszív vonásai vannak, amelyek bármikor előfordulhatnak.

gyakori egészségügyi problémák

A vizsla egy nagyon egészséges kutya, átlagos élettartama 12-15 év, de számos betegségre érzékeny lehet, beleértve a szezonális allergiákat, kisebb szembántalmakat, fülfertőzéseket, epilepsziát, rákot és a csípő A fejlődési állapotot. diszpláziának nevezett rendellenesség, amelyben a csípőízület kilazul az üregéből, ami ernyedtséget és fájdalmat okoz. E problémák egy része korán felismerhető átfogó állapotfelméréssel. A jó tenyésztők mindent megtesznek, ha vásárlás előtt tesztelik kutyáikat gyakori fejlődési és szembetegségekre. A rendszeres állatorvosi látogatások is fontosak az egészség megőrzéséhez. Összefoglalva, ezek a Vizsla leggyakoribb egészségügyi problémái:

 • allergiás
 • szem betegség
 • fülfertőzés
 • rák
 • epilepszia

vérmérséklet

A vizsla gyengéd és ragaszkodó személyiséggel rendelkezik, amely meghazudtolja masszív felépítését és vadászati képességeit. Ragaszkodó, hűséges, játékos, energikus, sőt egészen nyitott az idegenek felé. Ennek a fajtának igen aktív vándorelméje van, és sok tevékenységre van szüksége ahhoz, hogy egész nap elfoglalt legyen. A tulajdonosok ezt a pszichés energiát trükkökhöz, játékokhoz, visszakereső tevékenységekhez és problémamegoldó feladatokhoz használhatják. Ha lelki szükségleteit nem elégíti ki megfelelően tulajdonosa, akkor ezt az energiát pusztítóbb vagy bosszantóbb viselkedésbe irányíthatja.

Hogyan kell gondoskodni a vizsláról

A vizsla nem jó választás alkalmi vagy tapasztalatlan tulajdonosoknak. Olyan valakire van szükség, aki teljes mértékben elkötelezett a fizikai és mentális egészség megőrzése mellett a nap folyamán. Ez az alkalmazkodó kutya lakáskörülményekhez is tud alkalmazkodni, ha van elég szabad hely a közelben a fizikai tevékenységhez.

Read more  Explore the widest river in the world (7 miles wide!)

A legjobb kutyaeledel vizsla kutyáknak

Vizla kiskutya eszik egy piros tálból, fehér alapon
Mindig a legjobb, ha a legjobb minőségű természetes alapanyagokkal eteti Vizslát, hogy megfékezzük a gyakori egészségügyi problémákat.

© Kiss András/Shutterstock.com

Vizslának naponta több csésze kutyaeledelre lesz szüksége, méretétől, korától és aktivitási szintjétől függően. Mind a kereskedelmi, mind a házi készítésű élelmiszereknek elegendőnek kell lenniük az igényeiknek.

A vizsla kutyák általában nagyon egészségesek, de sok kutyafajta gyakran tapasztal egészségügyi problémákat. Kutyatulajdonosként azonban a legjobbat akarja vizslájának.

Az általános egészségügyi problémák, mint például az allergiák, a fül- és szemirritáció, az ízületi problémák és a rák megfékezésének legjobb módja, ha vizsla kutyáját a legjobb minőségű természetes összetevőkkel eteti bio kutyaeledelben.

Ezért az AZ Animals a Purina Beyond Organic High Protein Dry Dog Food & Wet Dog Food terméket ajánlja vizslák számára.

Tanúsított bio szabadtartású csirkéből származó fehérjében gazdag, antibiotikumoktól, szintetikus vegyi anyagoktól és mesterséges összetevőktől mentes. Ha Vizslát olyan kiváló táplálékkal eteti, amit nagyon szeret, az az első lépés ahhoz, hogy kutyája hosszú és egészséges életet biztosítson.

Kattintson ide, hogy megvásárolja a Purina Beyond Organic-ot a Chewy-n vagy az Amazon-on.

most megfizethető

Purina Beyond Organic Wet Dog Food

 • Túl a bio, GMO-mentes kutyaeledelen, szabadtartású csirkével
 • Nincsenek tiltott szintetikus növényvédő szerek vagy műtrágyák
 • Hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok, mesterséges színezékek, aromák vagy tartósítószerek nélkül
 • Tilos kukorica, búza, szója vagy baromfi melléktermékből készült ételek

Check Chewy ellenőrizze az Amazont

Karbantartás és ápolás

Dog Park sorozat - Houston háttér
Egy rétegben a vizslák mérsékelten hullanak, és az időnkénti fogmosásnak egészségesen és tisztán kell tartania a szőrzetet.

©Barna Tanko/Shutterstock.com

A vizslának alapszőrzete csak mérsékelten hullik. Egy egyszerű gumi ápolókefe időnként elegendő ahhoz, hogy a szőrzet egészséges és tiszta maradjon. Csak akkor szabad enyhe meleg vízzel és jó minőségű kutyaszappannal fürdetni, ha a szőrzet különösen piszkos lesz. A tulajdonosoknak arra is törekedniük kell, hogy ollóval vagy csiszolószerszámmal rövidek legyenek a lábkörmök, nehogy megrepedjenek vagy kattanjanak a padlón. Rendszeresen oda kell figyelni kutyája foghigiéniájára is, a kutyák számára készült speciális fogkrémnek meg kell őriznie a fogak és az íny egészségét. Végül a tulajdonosoknak ellenőrizniük kell a fülfertőzés jeleit vagy a szennyeződés és viasz felhalmozódását. Egyszerű vattakorongokkal és fültisztító szerekkel kezelheti.

vonat

A vizsla egy intelligens és tehetséges fajta, aki alig várja, hogy mindent megtanuljon, amit meg lehet tanítani neki. Érzékeny kutyaként előnyére válik a következetes és pozitív megerősítési módszerek, amelyek növelik önbizalmát. Szerencsére az egész folyamatnak gyerekjátéknak kell lennie. Vizsla nagyon feladatközpontú, és szívesen tölti az időt gazdájával.

gyakorlat

Vizsla frizbizik a strandon
A vizsla nagyon aktív, és naponta sokat kell mozognia.

©Ksenia Raykova/Shutterstock.com

A vizsla egy nagyon aktív kutya, amely több mint 30 percnyi napi testmozgást igényel. Meg kell elégednie a hosszú sétákkal, az elhozó játékokkal és legalább egy kis szabad futással. Az agilis kihívásokban és trükkökben is kiválónak kell lennie.

Read more  Hydrangea Tree vs. Hydrangea Bush: The Key Differences

kölyökkutya

A vizsla kölykök többet profitálnak majd a korai szocializációból és kiképzésből, mint a legtöbb kutya. Ez a fajta nagyon kreatív tud lenni abban, ahogyan bajba kerül, és ha figyelmen kívül hagyja a kiképzését, lehet, hogy csak rossz viselkedésre ösztönöz, amikor felnő. Szerencsére ezek a kölykök természetes szerelmesek, jól szocializálódnak és nevelni kell őket. Egy dolog, ami segíthet, az a boxedzés. Bár nem kötelező, javíthatja a betörési folyamatot és csökkentheti a viselkedési problémákat. Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy valószínűleg korlátozni kell az edzés mennyiségét és intenzitását, amíg a kölyökkutya teste körülbelül 18-24 hónapos korban fel nem ér.

A vizslák nagyon ragaszkodnak a gyerekekhez, és alacsony természetűek.

vizsla és gyerekek

A vizsla nagyon édes minden korosztályú gyerekekkel. Míg a kutyák és gyerekek közötti minden interakciót egy felnőttnek kell felügyelnie, a vizsla gyengéd természetű, és még a durva játékot is elviseli.

Vizslához hasonló kutyák

Sportkutyaként a vizsla nagyon hasonlít a következő fajtákra:

 • Drótszőrű vizsla: Ahogy a neve is sugallja, ez Vizsla jelenlegi élő rokona. A két fajta fizikai és viselkedési jellemzői nagymértékben megegyeznek, de a fő különbség az, hogy a drótszőrű vizslának drótszőrzete és durva, szőke homokszőrű szakálla van.
 • Weimaraner: Ahogy korábban említettük, a weimari kutya egy nagy, de sportos vadászkutya, hasonló a vizslához, kivéve a sötétebb szőrzetet. Játékos, védelmező, energikus, edzhető, és nagyon ragaszkodó a családjához.
 • Német rövidszőrű pointer: Ez a fajta kevésbé ismert, mint a weimaraner, de áramvonalas testével és hosszú, erőteljes lábaival a fajta ugyanolyan jól kidolgozott vadászkutya és sportoló, mint a vizsla. Rövid, bozontos aljszőrzet jellemzi, amelyet merev védőszőrzet vesz körül, számos fekete, fehér vagy májszínű folttal. Jókedvű és barátságos személyisége is van.

híres vizsla kutya

Bár a vizsla nem mindennapi név, hatással volt a kutyakiállításokra és a szélesebb popkultúrára. 2000-ben egy Chartay nevű vizsla lett az első kutya, aki AKC bajnoki címet nyert öt különböző szakágban, beleértve az engedelmességet, az agilityt és a vadászatot. A profi kosárlabdázó, Kevin Love és a baseballdobó, Mark Buehrle szintén a Vizsla tulajdonosa.

Ha még mindig nem tudja, mi legyen az új vizsla neve, érdemes megfontolni néhány lehetőséget:

 • Kubrick
 • Sándor
 • Árpád
 • vadász
 • réz
 • rozsdás
 • Százszorszép
 • kakaó
 • borostyán
 • gyömbér

Tekintse meg mind a 24 állatot, amelyek V betűvel kezdődnek

A vizsla egy közepes termetű, Magyarországról származó vadászkutya. Nagyon ragaszkodó és hűséges társ, rendkívül hosszú életű. Ez a fajta új feladatok és trükkök elsajátításában is nagyon sokoldalú. Vékony test és aranyszínű rozsda jellemzi, mérsékelten leválva.

Igen, a vizsla kiváló családi kutyának számít. Hűséges és barátságos minden korosztályhoz. Ez a fajta más kutyákkal is jól kijön.

Sokaknak nem tetszik a vizsla erőteljes vadászösztöne és nagyon erős mozgása. Ezeket a tulajdonságokat nem feltétlenül kutyákból tenyésztik ki, így ha nem akarsz velük foglalkozni, akkor valószínűleg nem ez a fajta az Ön számára.

Amikor Vizslát megzavarják, vagy megérzi, hogy valami nincs rendben, éppen a megfelelő mennyiséget ugat.

Egy új vizsla ára a tenyésztő kutyájának elérhetőségétől, egészségi állapotától és származásától függ. Ennek a fajtának az ára általában 500 dollár körül kezdődik, és a kutya minőségétől függően fokozatosan drágulnak. Sok kiváló minőségű tenyésztő legalább 1000 dollárt kér. Bár ez drágának tűnhet, szabványaik általában magasak, kevesebb egészségügyi és viselkedési problémát biztosítva. Ha ez sajnos egy kicsit az árkategórián kívül esik, akkor érdemes lehet egy menhelyről vagy kennelből örökbe fogadni. Az örökbefogadott háziállatok minősége változó, de általában nem lehet néhány száz dollárnál többet költeni, és ezeknek a kutyáknak nagy szükségük van egy szerető otthonra. Vannak olyan fajtaspecifikus mentőcsoportok, amelyek teljes mértékben a vizslának szentelik magukat. Az Amerikai Vizsla Klub az egyik ilyen mentőszervezet.

A nevet egyszerűen Veez-luh-nak ejtik.